Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Огледи на ФТН - Теслини проналасци

Оглед изведен у Лабораторији за Електричне машине, погоне и регулацију на Факултету техничких наука у Чачку демонстрира Теслино обртно магнетно поље обртањем и усправљањем алуминијумског јајета. Такође се демонстрирају ефекти коришћења Tеслиног вискокофреквентног трансформатора: светлосни ефекти и добијање електричних варница.

 

Колумбово јаје

 

Колумбово јаје је асоцијација на бриљантне идеје или открића која су, на први поглед неизводљива, а у суштини једноставна или лака. Израз се односи на популарну причу о томе како је Кристофер Колумбо изазвао своје критичаре који су му пребацили „да није он открио Америку, то би урадио неко други“. Колумбо је тражио да покушају поставити јаје да усправно стоји.

Светска изложба 1893. године у Чикагу, Светска Колумбовска изложба – посвећена 400 година открића Америке, је била међународна изложба на којој је по први пут цео салон издвојен само за електрична достигнућа. То је био историјски догађај јер су Тесла и Вестингхаус представили посетиоцима свој систем наизменичне струје осветљавајући целу изложбу. Тесла је објаснио принцип обртног магнетског поља и рада асинхроног мотора изазивајући дивљење при демонстрацији обртања бакарног јајета и постављања на врх, што је представљено као Колумбово јаје.

 

Колумбово јаје - оглед на ФТН

 

Теслин високофреквентни трансформатор

 

Од 1893. до 1895. године Тесла истражује наизменичне струје високих фреквенција. Успева да произведе наизменичну струју напона од милион волти користећи Теслин трансформатор - уређај за добијање струје високе фрекфенције и високог напона. Теслин трансформатор разликује се од обичног пре свега због тога што нема језгро (сваки трансформатор обично има феромагнетно језгро). Има два осцилаторна кола, једно отворено и једно затворено, као и кондезатор (Лајденску боцу) и индуктор који напаја трансформатор. Примарни калем састоји се од неколико намотаја жице и са прикљученим кондезатором чини осцилаторно коло које се налази у резонанцији са секундарним колом. Побуђује се струјом из индуктора. На секундарном колу добија се високофрекфентна струја, струја високог напона.
Тесла је вршио експерименте са различитим конфигурацијама трансформатора и оне се састоје од два или три међусобно повезаних осцилаторних кола.
Трансформатор је првобитно коришћен за експерименте у производњи муња, истраживању електричног осветљења, фосфоресценције, и бежичног преноса електричних сигнала (радио) и енергије на даљину.

 

 
Светлосни ефекти Добијање електричних варница

Ефекти коришћења Теслиног високофреквентног трансформатора

 

teslini pronalasci

 

Више о Тесли се може видети у албуму Огледи из серије "Никола Тесла" 1977 г: https://picasaweb.google.com/109167109813548371551/1977.