Факултет техничких наука у Чачку Универзитетa у Крагујевцу - ФТН Чачак - Добродошли


ПИСА тим ФТН Чачак успешно окончао испитивања

4. 06. 2018

Овогодишње ПИСА испитивање у Србији се приводи крају. Највеће међународно истраживање у области образовања – ПИСА тестирање – почело је 16. априла, а задатке из читалачке, математичке, научне, финансијске писмености и општих компетенција решавало је око 8.000 петнаестогодишњака из 222 школе широм Србије. Резултати на националном нивоу се очекују у 2019. години.

Чланови ПИСА тима ФТН Чачак – Регионалног ПИСА тима Запад су 25. априла 2018. године у Туристичко-угоститељској школи „Тоза Драговић“ у Крагујевцу започели, а 25. маја 2018. године у Гимназији „Вук Караџић“ у Трстенику обавили и последње тестирање. Тим су чинили студенти пете године Интегрисаних академских студија Техника и информатика ФТН – будући мастер професори технике и информатике: Урош Весковић, Илија Гавриловић, Дејан Ђелић, Невена Кићановић, Снежана Миловановић, Виолета Петровић, Јелица Радовић и Мина Шиљковић.

Непосредно пре тестирања у школама, тим је у априлу месецу реализовао на Факултету шест обука за сараднике из 39 средњих школа са територије школских управа у Крагујевцу, Краљеву, Крушевцу, Новом Пазару, Ужицу и Чачку – од Ћићевца на истоку, до Прибоја на западу, и од Аранђеловца на северу, до Тутина на југу. Део школа, укључених у активности овог регионалног центра, тестирање изабраних ученика рођених 2002. године реализовао је самостално, у три школе су помогли чланови Централног ПИСА тима (због заузетости чачанског тима), а у 18 школа је ПИСА тим ФТН Чачак реализовао тестирање и пружио комплетну организациону и ИТ подршку (припремљени преносиви рачунари, реализовано тестирање, архивирани резултати). Чланови тима су реализовали тестирање у средњим школама у Крагујевцу, Сјеници, Ужицу, Ариљу, Чачку, Тутину, Новом Пазару, Краљеву, Рашки, Александровцу и Трстенику.

Тим је на овом међународном пројекту, осим великог искуства у раду са ученицима и сарадњи са запосленима у школама, имао прилике и да представља ПИСА пројекат у медијима масовне комуникације. Студенти – чланови тима су стекли нова познанства, али и искористили прилику да упознају места у којима су реализовали испитивања, поневши са собом лепе утиске. Истовремено су, сваком својом активношћу, достојно представљали и ФТН – институцију на којој су се оспособљавали за ову важну професију – за будуће наставнике.

 

Веза са вешћу Факултет техничких наука у Чачку на мапи ПИСА испитивања на  http://ftn.kg.ac.rs/vest-457