Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Други циклус преквалификација за ИТ на Факултету техничких наука у Чачку

Факултет техничких наука у Чачку је партнер Владе РС у програму за преквалификације у ИТ сектору. Обука се реализује у партнерству са Научно технолошким парком Чачак. Настава ће се одржавати на Факултету техничких наука, а сарадња је успостављена са ИТ компанијама где ће се спровести стручна пракса и које ће размотрити и запошљавање полазника.

 

Планиран је упис две групе полазника, за два програма: Јава програмирање (20 полазника) и Развој Веб апликација (20 полазника).

Јава програмирање

Развој Веб апликација

Осим поменута два програма полазници ће моћи да развију и унапреде меке вештине према

Програму развоја меких вештина.

Циљ/Сврха програма

Циљ програма је оспособљавање полазника да могу самостално да израде апликације ниске и средње комплексности коришћењем програмског језика Јава као и да стекну потребна знања и вештине за израду савремених, динамичких Веб сајтова и апликација.

Опис програма

Теоријска обука траје 300 часова (један час је 45 минута), а након теорије следи 120 сати практичног рада у ИТ компанијама. Полазницима ће бити обезбеђено и 12 часова обуке за развој и унапређење меких вештина.

Савети за полазнике

Полазницима који не поседују рачунар ће бити обезбеђено коришћење рачунара у рачунарским учионицама током наставе. Осим тога, биће обезбеђени свакодневни термини у рачунарским учионицама за вежбање. Није обавезно, али препоручујемо набавку сопственог рачунара, јер је за успешно завршавање ових курсева неопходно самостално учити и ван предавања.

Курсеви су динамични и захтевају самосталан рад, као и редовно похађање наставе. Пожељно је изостанке свести на најмању могућу меру, а према клаузули у уговору толерише се највише 20% изостанака од укупног броја часова.

За полазнике ће бити организована онлајн платформа за међусобну и сарадњу са предавачима и дељење наставних материјала. Ова платформа може да вам олакша рад и напредовање, па стога користите могућности постављања питања и дискусије са предавачима и другим полазницима.

Тим за реализацију обуке

На реализацији свих активности током обуке предвиђено је ангажовање већег броја предавача са Факултета техничких наука Чачак као и из Научно технолошког парка Чачак и индустрије.

проф. др Данијела Милошевић

проф. др Владе Урошевић

проф. др Ненад Стефановић

доц. др Олга Ристић

доц. др Марија Благојевић

мр Младен Јањић

Жељко Јовановић

Маја Радовић

Катарина Митровић

Дејан Николић

Немања Вићовић

Радисав Марјановић

Мирко Пешић

Владан Николић

Обе групе ће имати координатора чија се улога односи на лакше прилагођавање и функционисање у оквиру група, одржавања наставе и коришћења онлајн система за учење.

Групе, распоред часова и место одржавања

Распоред часова за Јава програмирање:

Понедељак, среда и четвртак од 18 часова у учионици 212. Први термин је у понедељак, 4. фебруара у 18:00.

Распоред за Развој Веб апликација:

Среда и четвртак од 18 часова, субота од 10 часова, у учионици 214. Први термин је у среду, 6. фебруара у 18:00.

 

Пракса

Факултет техничких наука обезбедио је довољан број места за праксу за све полазнике. Споразуми су потписани са следећим компанијама: Quantox, Croonus Tech, Telekod, Docus, Okta Solutions, Rittech solutions, Del systems.

 

Тестирање и упис

Тестирање ће бити обављено у две фазе.

У првој фази ће бити организовано тестирање свих пријављених кандидата на Факултету техничких наука у Чачку. Кандидатима ће бити благовремено достављена информација о времену тестирања. Тестирање ће се обавити онлајн, у контролисаној локалној мрежи, без приступа Интернету. Комбиновани тест ће садржати укупно 15 питања: 10 питања из дигиталне писмености и 5 питања из логичког размишљања.  Предвиђено време за полагање теста је 20 минута. За свако питање ће бити понуђено 4 до 6 одговора, од којих је тачан један или више одговора. Тест ће садржати и питања где је потребно одредити тачан редослед одређених ставки.  Резултати ће бити сабрани на основу укупног броја тачних одговора, према кључу теста.

Друга фаза су интервјуи са кандидатима, који ће бити организовани на Факултету техничких наука у Чачку у време о коме ће кандидати бити благовремено информисани.  Предвиђено време трајања индивидуалних интервјуа је до 10 минута. Интервјуом ће бити обухваћена питања која се односе на мотивацију за аплицирање, ниво спремности за праћење наставе и самостално учење, као и похађање праксе. Осим тога, интервју обухвата питања која се односе на планове и жеље полазника након завршене обуке. Комисија за интервју ће имати до три члана и након интервјуа доделити број бодова у складу са добијеним одговорима.

Након онлајн тестирања, формираћемо листу од 40 кандидата за Јава програмирање и 40 кандидата за Развој Веб апликација. Ових 80 кандидата ће бити позвани на интервјуе. Читав процес селекције ће дати добро гранулирану ранг листу која ће комбиновати резултате са онлајн теста и са интервјуа. Најбољих 20 кандидата који су се пријавили за Јава програмирање ће формирати групу за тај курс, док ће најбољих 20 кандидата који су се пријавили за Развој Веб апликација ће формирати групу за тај курс.

Пример улазног теста

Резултати првог круга селекције;

Јава програмирање

Развој Веб апликација

Коначни резултати  селекције;

Јава програмирање

Развој Веб апликација

Контакт и додатне информације

За све информације полазници се могу обратити искључиво путем електронске поште, на адресу: itobuka@ftn.kg.ac.rs.