Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.


О Факултету

godisnjak 2016

Факултет је основан 1975. године у тренутку када је држава у којој се тада живело пролазила кроз максимум свога развоја. Био је то тренутак када је пред грађанима, а посебно младима Југославије још увек стајала јасна перспектива. Нови факултет је требало да школује професоре машинства, електротехнике и техничког образовања, јер је процењено да основном и средњем образовању недостају квалификовани наставници. Школама су требали наставници који ће моћи да пренесу нова знања настала као резултат технолошког развоја започетог у другој половини XX века. Оснивањем Педагошко – техничког факултета, како се ова високошколска установа првобитно називала, Чачак је остао веран традицији према којој је био пионир у готово свим областима друштвеног живота.

И Факултет је успоставио традицију да буде међу високошколским установама које ће у своје наставне планове пионирски уводити савремене дисциплине, као што су рачунарство, мехатроника, информационе технологије и инжењерски и предузетнички менаџмент. Развој образовне делатности био је праћен развојем научно – истраживачке делатности тако да се поред традиционално добрих резултата у области електротехнике и машинства данас можемо похвалити и истраживачким резултатима у области рачунарства, менаџмента, информационих технологија и психолошко – педагошких наука. Посебно треба нагласити научно – истраживачке домете на плану савремених материјала који су остварени кроз сарадњу са бројним институцијама из земље и иностранства, а нарочито са Институтом техничких наука Српске академије наука и уметности.


Данас Факултет тражи могућности за нове искораке, како на образовном тако и на научно – истраживачком плану. Свакако први циљ нам је подићи истраживачке капацитете, јер је то најбољи пут до нових успеха, нових образовних профила и већег броја студената на свим нивоима студија. У склопу тога приоритет је развој докторских студија организованих око истраживачких пројеката који ће на Факултету реализовати млади иницијативни људи под руководством искусних наставника.
Факултет потенцијалним студентима нуди образовање на сва три нивоа основних, интегрисаних, мастер и докторских академских студија у следећим областима:

  • Електротехничко и рачунарско инжењерство – основне, мастер, докторске студије
  • Мехатроника – основне, мастер, докторске студије
  • Информационе технологије – основне, мастер, докторске студије
  • Инжењерски менаџмент – основне, мастер, докторске студије
  • Предузетнички менаџмент – основне студије
  • Техника и информатика – интегрисане студије

 

ФТН ЧАЧАК