Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Студенткиња ФТН-а успешно реализовала стручну праксу у Барселони у оквиру програма Еразмус+ мобилности

24. 05. 2022

Милица Јокић, студенткиња мастер студија Информационих технологија на Факултету техничких наука у Чачку, боравила је током три месеца на стручној пракси у Барселони, у оквиру програма Еразмус+ мобилности. 
Милици ово није прво искуство везано за Еразмус+ програм. Током основних студија, академску 2018/2019. годину провела је на Политехничком универзитету у Темишвару на двосеместралној мобилности у сврху учења, а на истом Универзитету обавила је и двомесечну стручну праксу у пролеће 2020. године. 
 
 
Са жељом да поред обавезне праксе на факултету одради и праксу у дужем временском трајању и тиме стекне прва радна искуства, Милица није оклевала да се пријави на нови Еразмус+ конкурс. Истиче да је, захваљујући одличној комуникацији са Одељењем за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу, као и Еразмус+ координаторкама Факултета техничких наука у Чачку, др Милици Стојковић и Лени Тици, сам процес пријаве и селекције протекао веома брзо и без проблема. На ажурност и гостољубивост наишла је и код Еразмус+ канцеларије институције-домаћина, као и у фирми Vision factory у којој је обављала праксу. 
 
„Vision Factory је фирма основана у Барселони, али запослени долазе из свих делова Европе и шире, тако да је то једно право интернациионално окружење. Врло брзо сам се уклопила у сам темпо рада. У сваком тренутку у фирми је око 20-ак студената на пракси, тако да је атмосфера увек динамична. Због последица ковида, пракса је организована у хибридном моду. Радили смо од куће, док се у току недеље одлазило на састанке у фирму. Мени је овај темпо одговарао, јер сам имала слободу да сама организујем своје време,“ истиче Милица.
 
Као најлепше искуство у вези Еразмус+ програма Милица наводи дружење и могућност склапања пријатељстава за цео живот: „У тим тренуцима се руше све националне и верске разлике међу младим људима. У току трајања мобилности јесте одвојени од своје породице, али добијате и једну нову која ће вам улепшати тај период.“
 
 
На питање шта би поручила својим млађим колегама Милица одговара да не познаје ниједног студента који је отишао на размену само једном, а имао је прилике да се поново пријави: „Мислим да то довољно говори о нашем искуству и колико се живот промени за тих пар месеци. Ништа не треба да вас спречава да се упустите у једну овакву авантуру, јер немате шта да изгубите. Сви студенти вам стоје на располагању да поделе своја искуства и помогну у свакој ситуацији. Када стигнете на вашу Еразмус дестинацију, пожелећете да сте то урадили много раније. Верујте нам!“