Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Студенти ФТН-а победници Хакатона у Крагујевцу

21. 06. 2022

У организацији града Крагујевца, амбасаде Израела и Бизнис иновационог центра у Крагујевцу, у оквиру манифестације Дани Израела, одржан је Хакатон, програмерско такмичење чија је тема била проналажење иновативних решења за промоцију јеврејског наслеђа Крагујевца, уз нагласак на дигиталним технологијама, туризму,  иновацијама  и историји. 
 
 
У конкуренцији четири тима прво место освојио је тим са Факултета техничких наука у Чачку - Богдан Милојевић, Вељко Лончаревић, Саво Шућуровић и Стефан Насић, студенти треће године на смеру Информационе технологије.Учесници су имали задатак да за 7 сати развију идеју и на основу ње креирају презентацију, тј. “idea pitch", у потпуности на енглеском језику.
 
Идеја екипе са чачанског ФТН-а била је апликација која ће омогућити корисницима да одаберу своја интересовања и да на основу тих интересовања добију листу свих локација од значаја за јеврејску културну баштину на ту тему, које могу да посете, уз помоћ уграђене навигације у самој апликацији. Када посете неку од тих локација, могу скенирати QR код и добити детаљан опис значаја те локације и/или биографију знамените особе Јеврејског порекла.
 
Студенти имају само речи похвале за ово такмичење и истичу да је ово било једно велико искуство.
-„Желео бих, пре свега, да се захвалим Бизнис иновационом центру и амбасади Израела на изванредној организацији овог догађаја. Поред одличне организације, имали смо прилику да склопимо нова пријатељства, да се ближе упознамо с градом Крагујевцом, као и да сазнамо више о историји Јевреја у Крагујевцу. Све у свему, било је то незаборавно искуство које планирамо да поновимо следеће године“, каже  Вељко Лончаревић, један од чланова победничког тима. 
 
Као награду за прво место, од амбасаде Израела победнички тим освојио је новчану награду од 500 долара, од фирме BIG Fashion Kragujevac ваучер од 35.000 динара за куповину у BIG Fashion тржном центру, а од града Крагујевца и СЦ Младост добили су бесплатне карте за коришћење градског базена и услуге градског превоза на месец дана.
 
Хакатону је присуствовао и амбасадор Израела, Јахел Вилан и изразио  своје задовољство због добрих дипломатских односа између Израела и Србије, који трају већ тридесет година. Нагласио је да је Хакатон још један од начина повезивања историје и њеног оживљавања кроз технологију.