Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Стручна посета студената ФТН компанији Vorwerk: примена теоријских знања у пракси

13. 04. 2023

Студенти треће године студијског програма Мехатроникa посетили су компанију Vorwerk autotec Serbia. Циљ посете био је да се у пракси упознају са елементима аутоматских линија за производњу делова за аутомобилску индустрију. Студентима су компанију представили инжењер аутоматике Милош Божић, који је и сарадник из привреде на ФТН-у Чачак, Богдан Савковић, инжењер аутоматике и студент ФТН-а и Јована Ђорђевић из службе за људске ресурсе.

 

 

У оквиру посете студенти су били у прилици да виде савремене аутоматизоване линије за припрему материјала, за процес производње (аутоматско сечење, аутоматско наношење заштитних и адхезивних премаза), бризгање гума и склапање готових производа. Фокус је био на начину функционисања аутоматизованих линија са становишта уграђене опреме, ПЛК контролера, робота, аутоматских преса, безбедносних уређаја, сигнализације. Студенти су се упознали и са софтверским решењима за праћење производње и њиховом улогом при решавању проблема у застоју на машинама.

 

 

Будући инжењери мехатронике  интересовали су се за типове појединих компоненти, разлоге употребе одређене опреме, али и начине напредовања у овој компанији. На крају посете, студенти су истакли да им је ова посета значила и да су сада могли да виде конкретне примере за примену теоријских знања стечених на факултету. Ова посета део је планираних активности које студенти ФТН-а имају у оквиру наставе.