Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Стипендије

Junior Faculty Developement Program, JFDP

http://www.ac-see.org/programs/teachersrecruitment.htm

Junior Faculty Development Program пружа наставном особљу на факултетима и вишим школама могућност да прошири своје знање и стручност у својим академским областима тако што ће провести један семестар похађајући наставу и радећи са колегама на универзитетима у САД. Појединци могу да се пријаве за области друштвених и хуманистичких наука. Конкурс је отворен за грађане Албаније, Азербејџана, Босне и Херцеговине, Грузије, Јерменије, Казахстана, Косова, Киргизије, Македоније, Таџикистана,Туркменистана, Србије, Хрватске и Црне Горе.
Да би могао да се пријави за JFDP стипендију, кандидат мора да:

  • поседује универзитетску диплому;
  • тренутно предаје на институцији високог или вишег образовања;
  • има минимум две године искуства у предавању на институцији високог или вишег образовања;
  • има универзитетску диплому, две године радног искуства у тој области ако се пријављује за области менаџмент у уметности или наука о библиотекарству; и
  • добро влада енглеским језиком

Примарни и најбитнији циљ JFDP -а је да омогући обуку наставном особљу са факултета и виших школа у својим академским областима. Учесници JFDP-а имају прилику да изграде односе између америчких универзитета и универзитета код куће и подрже стални контакт и сарадњу између њих. JFDP стипендисти раде са својим менторима на универзитетима-домаћинима у Америци у прикупљању наставног и научног материјала, упознају се са новим перспективама образовног система и објашњавају америчком наставном особљу и студентима на факултетима како изгледа образовање и живот уопште код куће. Током читавог боравка у Америци, JFDPстипендисти похађају и проучавају наставу, учествују у конференцијама, а могу добити и позив да предају или учествују у предавању на америчким универзитетима. Стипендисти неће добити звање, кредите или транскрипт оцена  за учешће у JFDP-у и морају се вратити у своје земље по завршетку програма.
Сваки JFDP стипендиста проводи укупно пет месеци (од јануара до маја 2010) у Америци. Амерички савет је одговоран за проналажење универзитета-домаћина за кандидате, као и за пружање логистичке помоћи стипендистима током читавог боравка у САД. JFDP стипендија подразумева плаћену повратну карту у међунароном и домаћем саобраћају, медицинско осигурање, мецечне стипендије и средства за професионални развој. Поред овога, Биро за образовање и културу при Стејт департменту и Амерички савет финансијски подржавају активности JFDP алумнија (бивших стипендиста) након што се они врате у своје земље.Истраживање у Јапану за научнике на

последипломским и постдокторским студијама

Јапанско друштво за промоцију науке(Japan Society for the Promotion of Science– JSPS) расписало је нови конкурс за стипендије „Fellowships for Research in Japan“.  Ове стипендије пружају научницима на последипломским и последокторским студијама могућност истраживања у Јапану. Стипендија покрива дневне трошкове и трошкове повратне авионске карте.
Кандидати из Србије могу да се пријаве на програм  “Postdoctoral Fellowship for Foreign Researchers“ (Стандард) за период од најмање 12 до 14 месеци и на програм „Invitation Fellowship for Research in Japan“за старије истраживаче за период од минимум две недеље до максимум 10 месеци.
Рок за пријављивање је крај новембра 2011. године.

Будући да пријаву подноси домаћин(hostresearcher)односно научна институција у Јапану која жели да позове страног научника, тако да JSPS не посредује у контакту кандидата и домаћина, нити прима директне пријаве од појединаца-кандидата, детаљне информације око процедуре пријављивања доступне су на веб сајту:

http://www.jsps.go.jp/english/e-fellow/fellow.htmlМумертстипендије за мастер студије у Немачкој

(за студенте који су завршили бечелор студије или су на завршној години студија)

Фондација „Rochusi Beatrice Mummert Stifung“ у сарадњи са Фондацијом “Robert Bosch Stifung“објављују конкурс за додељивање стипендија за двогодишње мастер студије из области економских и техничких наука за студенте из земаља Централне и Југоисточне Европе. Стипендије подразумевају мастер студије на Универзитету у Келну, Универзитету  RWTH у Ахену и Високој школи за спорт у Келну.

Мумерт стипендија је изванредан програм, који не само да обезбеђује пуну стипендију за мастер студије у Немачкој, већ за своје стипендисте обезбеђује и праксу у немачким компанијама.

Рок за пријављивање је сваке године од 1. септембра до 1.новембра.

Детаље конкурса погледајте овде

Све потребне информације наинтернет страници: www.mummertstiftung.de