Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Завршено прво програмерско такмичење „HAKATON VOL. 01“ на ФТН-у

12. 04. 2022

Први пут на Факултету техничких наука у Чачку, али и на Универзитету у Крагујевцу,  одржано је програмерско такмичење под називом  „HAKATON VOL. 01“ . Такмичари у трочланим и четворочланим тимовима имали су 24 часа да пронађу најбоље софтверско решење на задату тему, односно да креирају апликацију која ће омогућити што ефикасније решење проблема. Тема за први Хакатон била је „Tech for EDUHack- Inovativna IT rešenja za kvalitetnije obrazovanje”  и била је непозната до самог почетка такмичења, што је и једно од правила овог такмичења. 

 
Пoбедник такмичења је „Мозгоклик“ апликација коју су осмислили Теодора Ракоњац,  Лазар Старчевић и Илија Нешковић, студенти мастер студија на Факултету техничких наука у Чачку. Њихова идеја је да, када апликација буде завршена представља социјалну мрежу за спајање ученика основне школе кроз квиз који би садржао питања из градива унапред изабраног предмета. Тренутно апликација ради само за једног корисника -  корисник наведе разред и одабере предмете које жели да обнови, након тога добије питања за обнављање градива.
 
Друго место припало је студентима са Државног универзитета у Новом Пазару,  њихова апликација „СУДО СТЕМ“  намењена је ученицима основних школа,  а треће место заузели су студенти Факултета техничких наука из Чачка који су представили апликацију „SCRIPTY“ која може олакшати учење студентима. 
 
Организатори „ HAKATON VOL. 01“ су чланови Студентског парламента ФТН-а уз подршку управе Факултета и као циљ такмичења истичу стицање незаборавног искуства, подстицање иновативности и креативности. Како је ово први пут да се ово програмерско такмичење организује, пред организаторима је био велики број изазова, које су успешно савладали. 
 
 
 
Чланови жирија били су професори са Факултета техничких наука у Чачку, др Марија Благојевић, ванредни проф, проф. др Ненад Стефановић и др Владимир Ранковић, редовни професор на Економском факултету у Крагујевцу. Решења до којих су такмичари дошли за 24 часа  жири је оцењивао кроз критеријуме:  идеја и оригиналност, технологије и дизајн, разређеност и комплетност, корисност, скалабилност,  сигурност и усаглашеност, пословни потенцијал и презентација. 
 
 
 
Учесници су похвалили организацију догађаја и кажу да им је ово једно ново искуство које ће значити у наставку професионалне каријере.
 
-„Имао сам велика очекивања, али могу рећи да су она надмашена, организација је била на највишем нивоу. Имали смо све што нам је потребно за рад, сви наши захтеви су били испуњени. Похвалио бих организаторе и захвалио им се што су нам омогућили да имамо овакво такмичење на нашем факултету. Конкуренција је била јака, такмичари из других тимова имају велико знање у области програмирања, па смо имали прилику и да научимо нешто ново. Такође, чланови комисије помно су пратили наше представљање апликације, питањима су нам помогли да истакнемо оно што је важно, али и да увидимо недостатке нашег решења и унапредимо их. Ово је једно велико искуство за све нас“, каже Лазар Старчевић, студент мастер студија ФТН-а и члан победничког тима. 
„HAKATON VOL.01“  подржале су и спонзорисале компаније из привреде и то Quantox, Научно технолошки парк Чачак, Huawei, Endava, Croonus, Red Black Tree и Del Systems, који су обезбедили новчане награде за прва три места. 
 
Велики допринос реализацији овог такмичења пружили су професори и асистенти на Факултету техничких наука у Чачку, који су својим знањем и искуством ово такмичење подигли на највиши ниво.