Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

На Факултету техничких наука у Чачку одржан интернационални мастерклас из физике

25. 03. 2024

Под покровитељством европске организације за нуклеарна истраживања, познатије по акрониму ЦЕРН и међународне групе за промоцију науке, на Факултету техничких наука у Чачку је у петак 22. марта одржан међународни мастерклас из физике коме је присуствовало око 40 ученика завршних разреда средњих школа из Чачка и региона.
 
 
Др Јелена Јовићевић, са Института за физику из Београда, је истакла да је идеја овог програма да се ученицима пружи прилика да дођу на локалне институције и упознају се са истраживањима у ЦЕРН-у, постану физичари на један дан и виде на који начин се откривају мистерије свемира и материје, како се анализирају подаци са експеримената у ЦЕРН-у и да на један једноставан начин имају прилике да учествују у анализи научних података.
 
 
Интернационални мастерклас из физике се у Србији организује од 2009. године на научним  институцијама у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. У чланству ЦЕРН-а су 23 државе, а та организација има уговоре о сарадњи са 38 држава. У Србији је присутна 20 година. 
Факултет техничких наука у Чачку је добро опремљен за организацију догађаја овакве врсте који се ове године први пут реализује и у нашем граду. Проф. др Небојша Митровић, продекан за науку и међународну сарадњу, је рекао да су ученици у првом делу дана имали прилике да слушају предавања, а други део је био посвећен симулирању анализе података у ЦЕРН-у. Према званичним подацима организатора, највећи број учесника овог догађаја у Србији је ове године био присутан управо на Факултету техничких наука у Чачку.
 
 
Овај образовно-истраживачки програм је истог дана реализован у преко 60 земаља света, а у промоцију физике је било укључено око 13 хиљада ученика средњих школа и студената који су им помагали и искусно их усмеравали при извођењу вежби. Др Милентије Луковић, доцент на Факултету техничких наука и један од главних организатора читавог догађаја, нагласио је да је ово добра прилика на којој садашњи веома успешни студенти физике, некадашњи учесници сличних дешавања, помажу млађим другарима у решавању задатака из физике. Др Луковић је успео да окупи ученике средњих школа, а студенти физике су се врло радо одазвали позиву за мастерклас. Један од изузетно успешних и талентованих из области физике, Златан Васовић, некадашњи носилац титуле гимназијског ученика генерације, је своје знање заједно са колегама, несебично преносио садашњим средњошколцима трудећи се да им још више приближи законе физике. Подједнако успешни су у томе били и студенти Милена Дукић, Анђела Бешир, Јована Костић и Мирјана Боричић.   


Млади учесници догађаја, већ заинтересовани за физику, имали су прилику да прошире своја знања. Нагласили да су се пријавили јер их је заинтригирала физика елементарних честица. Сматрају да је догађај добра прилика за град и младе да стекну нова знања и искуства и тако се приближе великим институтима. Селекција учесника је извршена на основу њихових резултата на такмичењима и учешћа у разним пројектима везаним за физику. 
По завршетку официјалног дела успешног дана, ученици су се, баш као што се ради у ЦЕРН-у, конектовали видео линком са другим институцијама широм света и дискутовали своје комбиноване податке.
Након тога је декан Факултета техничких наука проф. др Данијела Милошевић доделила сертификате, честитала свим ученицима на успешном похађању овог престижног програма и активном учешћу у изузетно важном научном догађају и истакла да је уверена да ће многи од присутних наставити да се успешно баве научним радом из области физике.