Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Посета 66. Међународном Сајму технике и технолошких достигнућа

24. 05. 2024

Тим Иновационог инкубатора је, 23. маја 2024. године, посетио 66. Међународни Сајам технике и технолошких достигнућа, са циљем умрежавања, стицања додатног знања и упознавања са тренутним светским трендовима из поменуте области.  
 
 
Програм је започет представљањем Пекиншке академије науке и технологије (ПАНТ). Др Ву Ђијенмин, председник ПАНТ-а, истакао је значај академије у изградњи Међународног центра за науку и технолошке иновације у Пекингу. Др Ли Ђункаи говорио је о мултилатералним тинк-тенк разменама за глобални напредак, док је др Ли Баоминг представио иновативне механизме за технолошка истраживања усмерена на индустријски развој. Модератор је био Добривоје Лале Ерић из Центра за промоцију науке.  
 
Следио је панел „Србија и свет – стартап екосистем“, са учесницима Небојшом Бјелотомићем из Иницијативе дигитална Србија, Мартином Шмејцом из CzechTrade-а, Ихором Овчаренком из Агенције за иновације и дигитални развој Азербејџана и Маријом Каролином Ромеро, пословним анђелом и фасилитатором екосистема. Модератор панела био је Стефан Куестер из Стартап Џином. Дискусија је обухватила изазове и могућности стартап екосистема у Србији и шире.  
 
Стефан Куестер је потом представио резултате новог извештаја Стартап Џином за 2024. годину, који се фокусира на организацију система и управљање људским ресурсима у иновационом екосистему Србије. Крис Хејли је говорио о трансферу технологија, наглашавајући важност откључавања пуног потенцијала академског истраживања кроз примену у индустрији и комерцијализацију.  
 
Панел „Велики језички модели за српски језик – значај, примена, потенцијал“ окупио је проф. др Бошка Николића, проф. др Михаила Шкорића, др Драгишу Мишковића и проф. др Милоша Богдановића, који су разматрали значај и примену ових модела. Модератор је био Слободан Марковић из UNDP-а.  
 
Завршни део програма био је посвећен слободном представљању излагача, где су учесници имали прилику да представе своје иновације и технолошка достигнућа.  
 
Сајам је пружио значајну платформу за размену знања и искустава, омогућавајући тиму Иновационог инкубатора да се упозна са најновијим трендовима и развојима у области технике и технологије, што ће допринети будућем развоју и сарадњи на међународном нивоу.