Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Факултет техничких наука у Чачку на 66. међународном сајму технике у Београду

24. 05. 2024

Међународни сајам технике представља важан фактор привредног развоја и има значајан утицај на будући развој индустрије Србије и регионалну сарадњу. Међународни сајам технике, први пут организован давне 1937. године, је најстарија техничко-технолошка изложбена манифестација у овом делу Европе, специјализована за област производних технологија.
 
 
Факултет техничких наука у Чачку је својим учешћем и ове године представио свој рад, експонате и бројне активности које су у значајној мери допринеле његовој позицији у академском образовном систему. Током целокупног трајања сајма, експонати Факултета техничких наука су привукли бројне посетиоце на штанд, а међу њима је било како ученика и студената, тако и професора, привредника, научника и иноватора.
 
 
 
Струјна цев за одређивање коефицијента отпора приликом кретања тела кроз ваздух је експонат на ком се представља концепт аутоматског израчунавања коефицијента отпора приликом кретања тела у флуиду заснован на коришћењу микроконтролера. Систем за пуњење електричних возила бежичним преносом електричне енергије представља концепт система за бежични пренос електричне енергије на већа растојања, до 300-400 mm, са могућношћу преноса већих снага, а првенствена намена је за пуњење електричних возила.  Ово су само неки од експоната који су привукли пажњу посетилаца на изложбени простор Факултета техничких  наука у Чачку.
 
 
Ера дигиталне интеграције индустрије је почела. Фабрике постају дигиталне, паметне, виртуелне, по мери човека и у хармонији са животним окружењем. Колаборативни роботи освајају производне погоне и тимски раде са човеком. Виртуелна реалност и индустријски интернет бришу просторне границе. Вештачка интелигенција и интернет ствари трансформишу традиционалне пословне моделе. Сајам технике и науке је због тога и даље важно место пословних сусрета, промоције иновација и нових технологија и размене пословних идеја и искустава.