Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.


ЗАШТО ДА СТУДИРАШ НА ФАКУЛТЕТУ ТЕХНИЧКИХ НАУКА У ЧАЧКУ?

Већ скоро 50 година Факултет техничких наука у Чачку образује кадрове за потребе привреде и просвете, а бави се и научноистраживачким и стручним радом у области високог образовања. За то време, дипломе инжењера или професора у овој установи стекло је више од 10.000 лица са ових простора. Програми студија, како на академским, тако и на и струковним студијама, усаглашени су са програмима других факултета из окружења и иностранства, па су знања која се стичу на ФТН Чачак високо применљива и препозната у привредном радном амбијенту Србије, али и ван њених граница. Као државна установа са дугом традицијом у образовању, и по броју студената најбројнија академска заједница Универзитета у Крагујевцу, ФТН континуирано ради на осавремењивању наставних програма, улагању у опрему и учила, повезивању са другим образовним институцијама, оснаживању сарадње са привредом. Са поносом истичемо чињеницу да се студенти ФТН Чачак успешно запошљавају у државном и приватном сектору, у индустрији и просвети, у земљи али и иностранству.

  Факултет техничких наука у Чачку је државна институција високог образовања која се бави наставном, научноистраживачком делатношћу и пружањем интелектуалних услуга. Програми студија конципирани су према потребама студената и захтевима тржишта, а обухватају изучавање најсавременијих стручних дисциплина, које прате брзи технолошки развој светске индустрије. Сви програми су акредитовани. У оквиру научноистраживачке делатности, ФТН организује стручне и научне конференције, семинаре, саветовања, форсира усавршавање и студијске боравке за своје наставнике и студенте. Факултет је препознатљив и по успешној издавачкој делатности.


Факултет будућим студентима нуди:

- студирање на реномираној, државној, акредитованој високошколској установи, препознатљиву по својим наставно-научним резултатима,
- савремене студијске програме усаглашене са захтевима привредног окружења,
- компетентан и искусан наставни и стручни кадар,
- савремено опремљене учионице и лабораторије за стицање теоретског и практичног знања,
- интерактиван наставни процес са студентом у центру учења,
- рад у мањим групама уз отворену и креативну комуникацију,
- стручну праксу у најуспешнијим фирмама у окружењу,
- сарадњу са другим студентским организацијама,
- могућност за студентске мобилности, размене студената и друге видова усавршавања у иностранству,
- учешће студената у раду органа Факултета,
- динамичан и забаван студентски живот,
- награде, стипендије и признања најбољима.


Студентима су на располагању:
- 21 савремена лабораторија за извођење вежби и практичан рад;
- рачунарске учионице и е-лабораторије (1 рачунар – 1 студент);
- услуге студентског WEB сервиса и платформи за online и даљинско учење;
- савремени Графички центар (за дигиталну и offset штампу);
- Кабинет за производно инжењерство и инжењерски менаџмент у Компанији „Слобода“ са мултимедијалном лабораторијом;                     
- приступ академској мрежи АМРЕС;
- библиотека са више од 25.000 наслова и читаоница са 25 рачунара;
- стицања међународно признатих сертификата
- путем ексклузивних партнерстaва Факултета и Oracle Academy, Pearson Vue и Microsoft testing Center.
- могућност даљег школовања на мастер академским, мастер струковним и докторским академским студијама;
- могућност оснивање Start-up-a и рада у Научно-технолошком парку Чачак.


 • Имаћеш могућност да сарађујеш са колегама – студентима са других студијских програма још у току студија, и увежбаваш рад у интердисциплинарним тимовима, пошто се на ФТН реализује 6 студијских програма на академским и 6 студијских програма на струковним студијама из различитих области технике и технологије.
 • Настава се реализује у малим групама, па ћеш моћи да изграђујеш непосредне контакте и комуникацију са наставницима и колегама.
 • Рад са студентима је индивидуализован, брине се о сваком појединачно, а твој рад и твоје напредовање пратиће твој ментор и добијаћеш подршку
  и смернице за сналажење на студијама.
 • Оспособићеш се за послове који су тражени у нашој средини. Твоје старије колеге изграђују успешне каријере!


 • Учићеш у опремљеним техничким лабораторијама и савременим рачунарским учионицама и е-лабораторијама
 • Биће ти доступни електронски курсеви и различити облици учења на даљину (е-учење ФТН), што ће ти олакшати прикупљање материјала за учење, предају задатака,комуникацију и полагање испита.


      


 • Факултет је и наставна, и истраживачка институција, тако да ће ти бити омогућено да се укључиш у различита истраживања и пројекте.
 • Факултет се ослања на своје научне и стручне ресурсе, па ћеш моћи да учиш и од експерата за одређене области.
 • Имаћеш прилику да учиш и од стручњака, наставника и истраживача са различитих европских и светских универзитета са којима сарађујемо.
 • Факултет сарађује са различитим пословним системима и институцијама, тако да ћеш још у току студија моћи да контактираш са потенцијалним послодавцима и имаш добре услове за реализацију стручне праксе.
 • Стручна пракса и Практична настава реализују се као обавезни облик наставе којим студенти употпуњују своја знања, па су фирме у којима се оне обављају посебно одабране да би студентима пружиле најсавременија знања из реалног привредног окружења.
 • Учењем корз практичан модел подстиче се целоживотно учење и омогућава стицање аутентичног радног искуства.


 • У оквиру програма мобилности Erasmus + програма и средњеевропске мреже CEEPUS, студенти ФТН у Чачку имају могућност да у току студија бораве на иностраним универзитетима.
  Студенти ФТН Чачак остварили су велики број одлазних мобилности на факултете у Румунији, Португалу, Шпанији, Италији, Грчкој и Пољској.
 • Центар за развој каријере Универзитета у Крагујевцу пружа додатну подршку студентима и дипломцима за стручно усавршавање, развој вештина, наставак образовања или запослење у земљи и иностранству
 • За оне који желе додатна усавршавања, постоје могућности стицања међународних сертификата и лиценци из разних области познавања технике и технологије.

 • Студенти из иностранства радо одлучују да део студија проведу на ФТН у Чачку. Само у последњих неколико година, студенати из Италије, Шпаније, Јордана, Грчке, Кине и Вијетнама провели су један или више семестара студирајући на ФТН (основне, мастер и докторске студије). Таквим разменама и студијским боравцима подстиче се интеркултуралност као кључна компетенција за успешно сналажење у различитим културним заједницама. Неки студијски боравци претворили су се и у искрена пријатељства!

 • Студираћеш у атрактивном делу града и брзо ћеш долазити до важних институција. Локација
 • У непосредној близини Факултета налази се Спортски центар „Младост“, атлетска стаза, базен, терени за кошарку, одбојку, рукомет, тенис, фудбалска игралишта, теретана на отвореном, пешачка „стаза здравља“, уређено градско купалиште на реци Западној Морави са бројним кафићима и забавним садржајима у амбијенту јединственим у Србији.
 • Објекти Студентског центра – студентски дом и студентска менза – налазе се непосредно поред Факултета.
 • Недалеко од Факултета налази се и градска библиотека, али и институције културе које нуде разне едукативне и забавне садржаје.

 • Бићеш укључен у сарадњу Факултета са другим високошколским институцијама и учествоваћеш у студентским студијским путовањима и стручним екскурзијама.
 • Моћи ћеш да идеш национална и међународна такмичења и из наставних, и из спортских дисциплина. Наши студенти остварују запажене резултате. Успех на Менаџеријади. FTN Challenge. Победа на "Хакатону".
 • Студентски парламент и студентске организације организују популарне трибине, радионице, дебате, али и различита дружења, што ће ти помоћи да успостављаш нове контакте и релаксираш се после учења.


 • Студенти ФТН у Чачку имају могућност да користе студентске стипендије и кредите.
 • Велики број буџетских места предвиђен за бруцоше и на академским и на струковним студијама, које одобрава Министарство просвете, знак су поверења које установа ужива у систему високог образовања.
 • Студенти ФТН у Чачку имају здравствену заштиту и студентско осигурање.
 • Најуспешнији студенти сваке године примају новчане и робне награде из више фондова као награду за успех постигнут током студија.

Ово је само део онога што чини Факултет техничких наука у Чачку данас.


Постани део наше академске заједнице за још богатија и разноврснија студентска искуства!


Град Чачак је једногласном одлуком проглашен за прву културну престоницу у склопу пројекта Национална престоница културе 2023. године. Чачак пружа културну понуду утемељену на специфичном културном идентитету Моравичког краја која гаји уједначен однос према наслеђу и прошлости, али и садашњости и будућности. Представници Града Чачка који су радили на овом пројекту предвидели су градске културне целине које укључују и нову инфраструктуру.


Чачак је развио преко 60 нових уметничких програма, под темом „Чачанска родна“, која приказује специфичности овог краја. Чачак је познат као град Надежде Петровић, Владислава Петковића Диса, Соње Савић, Танаска Рајића, Драгана Кићановића, Жељка Обрадовића и многих других значајних личности из историје, културе и спорта.